
در صنعت قطعات و ابزار های مختلفی وجود دارد که هر کدام ویژگی ، روش تولید و کاربرد مخصوص به خود را داراست. شاید برای شما جالب باشد بدانید قطعه و یا ابزاری که در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد از چه مواد اولیه ای تشکیل شده و به چه روشی تولید می شود. در این مقاله قطعه ای به نام می خواهیم بدانیم ورق روغنی چیست و همچنین در مورد روش تولید ورق روغنی اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. ورق روغنی یکی از قطعات مورد نیاز در صنایع مختلف است که در ادامه به معرفی این ورق و نحوه تولید آن خواهیم پرداخت.
ورق روغنی چیست ؟
ورق های فولادی به طور کلی به دو دسته ورق سرد و ورق گرم تقسیم می شوند. روش تولید در هر دو دسته نورد بوده اما متفاوت بودن دمای کاری سبب شده که ورق گرم و ورق سرد شکل ظاهری و خواص مکانیکی متمایزی را دارا باشند. با توجه به این که فولاد در دمای پایین از قابلیت شکل پذیری و انعطاف کمتری برخوردار است، لذا تولید ورق سرد در مقایسه با تولید ورق گرم پیچیده تر است. این پرداخت بیشتر باعث افزایش کیفیت سطح ورق سرد در مقایسه با ورق گرم می شود.
یکی از انواع ورق های فلزی ، ورق روغنی است. در پاسخ به سوال ورق روغنی چیست می توان گفت:
انواعی از ورق ها می باشد که به کمک نورد سرد که در مطالب فوق توضیح دادیم، تولید می شود. این ورق کاربردهای بسیاری در صنعت دارد. علت نام گذاری ورق روغنی به دلیل شکل ظاهری و آغشته بودن به روانساز مرحله نورد سرد می باشد. ورق روغنی جز اصلی ترین محصولات در گروه ورق های سرد است. در تولید و ساخت ورق گالوانیزه ، از ورق روغنی استفاده شده و صنایع زیادی به آن وابسته هستند.
ورق های روغنی با توجه به آلیاژ به سه دسته معمولی (ST12) ، نیمه کشش (ST13) و فوق کشش (ST14) تقسیم می شوند. ورق های روغنی در ابعاد مختلف از جمله محدوده ضخامتی 0.3 تا 3 میلی متر، عرض استاندارد در محدود 100 تا 125 میلی متر و در سه سایز استاندارد 1.1830 – 2.2440 – 3.3050 میلی متر تولید می شوند.
ویژگی های بارز ورق روغنی چیست ؟
- در برابر فشارهای اعمالی مقاومت بالایی دارد.
- ورق در تمام سطوح دارای ظاهری خوب، صیقلی و یکنواخت است.
- قابلیت رنگ پذیری بالایی دارد.
- دارای قابلیت تولید به صورت وسیع با کیفیت بالا و قیمت مناسب است.
- در اثر انبساط و انقباض دارای قابلیت حفظ استحکام در شکل و ابعاد بوده و ساختار فیزیکی آن تغییر نمی کند.
نحوه تولید ورق های روغنی
پس از معرفی ورق روغنی و بازگو کردن خصوصیات و ویژگی های آن ، نوبت به بررسی فرآیند تولید ورق روغنی می رسد. ماده اولیه تولید ورق روغنی ، ورق سیاه است که طی مراحلی به ورق روغنی تبدیل می گردد. در ادامه به بررسی و معرفی این مراحل می پردازیم.
مرحله اول : اسید شویی
در مرحله اسید شویی، ورق سیاه باید با اسید شسته شود تا آلودگی و پولک های سطحی آن که سبب شده تا لایه ای سیاه در سطح ورق ایجاد گردد، کاملا پاک و زدوده شود.
مرحله دوم : مرحله نورد کاری
مرحله نورد کاری، مرحله مهمی در نحوه تولید ورق روغنی است. این مرحله به دو دلیل حائز اهمیت است، اول اینکه به دلیل انجام عملیات نورد سرد روی ورق ، این ورق در بازار با نام ورق سرد شهرت دارد. و دوم اینکه همین روش نورد سرد دلیل تمایز ورق روغنی با دیگر ورق های فولادی است. در مرحله نورد سرد، عبور ورق سیاه از بین غلتک ها انجام می شود که با اعمال نیروهای کششی و فشاری، ضخامت آن کاهش یابد و برای استفاده در صنایع مختلف به خواص فیزیکی دست یابد. مهم ترین خواص فیزیکی مقاومت بالا و یکنواخت در تمام سطح ورق و نیز ظاهری صاف و یکدست است. پس از اتمام این مرحله، فولاد همچنان سختی خود را دارد و هنوز انعطاف و قابلیت شکل پذیری در آن پدیدار نشده است. به همین علت باید وارد مرحله بعدی شود.
مرحله سوم : مرحله آنیل کاری
در مرحله آنیل کاری، فولاد دارای قابلیت انعطاف و شکل پذیری می شود. مرحله آنیل کاری به دو روش بچینگ و پیوسته صورت می گیرد. در این مرحله ورق برای حفاظت در برابر اکسید شدن در معرض هوای محیط، در ابتدا با روغن کاور و پوشش داده می شود، سپس با استفاده از کوره های هوای داغ، گرمادهی می شود و به صورت کویل در می آید.
مرحله چهارم : مرحله تمپررولینگ یا پرداخت
در مرحله پرداخت، با اعمال یک نورد سطحی سرد و با دمای پایین، سطح ورق به صورت صاف و صیقلی و یکنواخت در می آید.
کلام آخر
در صنعت قطعات زیادی هستند که با اعمال روش های مختلف به قطعه جدیدی تبدیل می شوند که کارایی و خصوصیات دیگری را پیدا می کنند و ورق روغنی یکی از آن هاست. همان طور که مطالعه کردید ورق های روغنی طی فرآیند چهار مرحله ای تولید و به ورق روغنی تبدیل می شوند. دقت در انتخاب و بررسی قطعه قبل از تهیه یکی از مهم ترین اقدام هایی است که باید انجام دهید. با مراجعه به سایت اسنپ فلز و تماس با شماره 66303000_021 می توانید قطعات مورد نیاز خود از جمله تیرآهن ، میلگرد ، نبشی ، ناودانی ، سپری و.. را بشناسید و بهترین را برای ادامه روند کاری خود انتخاب کنید. همکاران ما در اسنپ فلز به صورت آنلاین آماده همکاری و پاسخگویی به پرسش های شما هستند. بهترین را از بهترین ها بخواهید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.