
میلگرد در داخل کشور در حجم بالایی تولید میشود میلگرد در انواع مختلف با ویژگیهای متفاوت ساخته میشود. هر یک از انواع آن کاربردهای خاصی دارد که ناشی از روش تولید ، ترکیب عناصر آلیاژی آن و حتی کارخانه سازنده آن است. روش تولید و ساخت میلگرد ساده و آجدار ، از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در کیفیت و قیمت میلگرد می باشد. بنابراین آشنایی با روش های تولید میلگرد اهمیت زیادی داشته که ما را در انتخاب مناسب میلگرد با توجه به نیازمان یاری می دهد. بنا براین در این مقاله همراه اسنپ فلز باشید تا از نحوه تولید و روش ساخت میلگردآجدار و ساده اطلاعات مفیدی کسب نمایید.
مواد اولیه تولید و ساخت میلگرد
فولاد کربنی از مواد اولیه تولید میلگرد ساده و آجدار بوده و معمولا برای تولید میلگرد از شمشهای فولادی SP5 استفاده میشود. این در حالی است که برای تولید تیرآهن ، نبشی و ناودانی از شمشهای فولادی گرید sp 3 استفاده میگردد. ابعاد این شمشها نسبت به طراحی و نوع کورههای پیشگرم و خطوط نورد متفاوت است؛ اما اغلب در اندازه های 6000150150 یا 6000125125 تولید میشوند. توجه داشته باشید درصورتیکه طول شمش 12 متری باشد باید متناسب با اندازه کوره برش داده شود. همچنین ممکن است از ضایعات آهن برای مواد اولیه تولید و ساخت میلگرد استفاده شود.
روش های تولید و ساخت میلگرد
به این دلیل که روشهای تولید میلگرد بر خواص مکانیکی و فیزیکی آن اثرگذار است، یکی از عوامل تعیینکننده در انتخاب روش تولید میلگرد، شرایط اقلیمی هر کشور خواهد بود. معمولا ۴ روش ساخت میلگرد وجود دارد که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:
1. روش تولید نورد گرم
نورد گرم به دلیل اینکه تولید آن بسیار زیاد بوده و هم چنین کنترل محصول نهایی با دقت بیشتری انجام می گیرد، از متداول ترین روشهای ساخت میلگرد ساده و آجدار به شمار می رود.
در فرآیند نورد گرم، ابتدا شمشهای آهنی را با استفاده از کوره ها در دمای 1100 درجه سانتی گراد مذاب می کنند. برای این کار، شمش ها به کمک یک جک هیدرولیکی و در ردیفهای مشخص به داخل کوره ها هدایت می شوند و شمش ها داخل کوره به وسیله ی جریانات گردآبی و در دمای 1100 درجه سانتی گراد برای نورد آماده می شوند.
بعد از رسیدن شمش ها به دمای مورد نظر، جهت ارسال به خط تولید نورد آماده می شوند. طی این فرآیند شمش فولادی نرم شده و از بین غلتک هایی با سایزهای متفاوت عبور می کند. با انجام این فرآیند طی مراحلی که انجام می گیرد سطح مقطع آن ها به دایره و قطر مناسب می رسد. در طی این مراحل در تولید میلگرد ساده و آجدار ، از قطر آن کاسته می شود و طول آن افزایش می یابد. به این مرحله مرحله رافینگ می گویند. به عبارتی فرآیند رافینگ طی سه مرحله از قطر شمش ها می کاهد و به طول آن ها می افزاید.
پس از مرحله رافینگ، اگر میلگرد آجدار باشد مرحله استند انجام می گیرد. در واقع مرحله استند برای آجدار کردن میلگرد استفاده می شود و در میلگرد ساده کارایی ندارد. استند یا قفسههای نورد متشکل از 10 تا 18 استند بوده و در آخر نیز استندهای آج زنی قرار دارند و آجهای مورد نظر را بر روی میلگرد ایجاد می نمایند.
پس از آن میلگردهای تولیدی در زیرگیوتینهای بسته بندی، طبق استاندارد ایزیری ایران ( ISIRI ) برش داده شده و در مرحله آخر به صورت بندیل بسته بندی می شوند.
2. روش تولید نورد سرد
نورد سرد یکی از قدیمی ترین و متداول ترین روش های تولید و ساخت میلگرد آجدار و ساده می باشد. نورد سرد طی فشار و کشش، موجب بهم ریختگی و در هم شکستن ساختار شمش می گردد و سرد شدن ماده در دمای محیط انجام می شود که تاثیر زیادی در مقاومت تسلیم و شکل پذیری ماده دارد. بنابراین در این روش، فولاد تولیدی سخت تر بوده و مقاومت بالاتری دارد که موجب باکیفیت تر شدن آن می شود. در ضمن، تولید میلگرد با این روش، مقاومت تسلیم را افزایش داده ولی شکل پذیری آن را کاهش می دهد. به طور کلی، این روش از تولید آرماتورهاي با مقاومت بالا براي استفاده در سازه های مقاوم در برابر زلزله مناسب نمی باشد.
3. روش تولید ترمکس
ای تولید میلگرد به روش ترمکس، ابتدا فولاد ذوب شده در اثر حرارت را به وسیله ی آب و روغن سرد می کنند که موجب سخت شدن و شکنندگی آن می گردد. به عبارت دیگر، در این روش میلگرد را بلافاصله بعد از تولید که دمای بالایی دارد از داخل لوله های آب عبور داده و یکباره سرد می کنند.
در نتیجه چون فولاد به سرعت سرد شده، سطح آن سرد ولی مغز آن حرارت داشته و این حرارت را به لایه های بیرونی منتقل می کند که این نوع سرد شدن باعث افزایش شکل پذیری میلگرد می شود. هم چنین در این روش به دلیل پایین بودن مقدار کربن، شکل پذیري میلگردهاي تولید شده نیز بیشتر خواهد بود.
4. روش تولید آلیاژسازی ( میکرو آلیاژی )
در روش میکروآلیاژی، مقداری تیتانیوم، نیوبیوم و وانادیوم به آرماتور معمولی اضافه کرده و میلگرد با مقاومت بالا به دست می آید. در این روش، ذرات ریز مقاوم به وسیله کاربیدهای بین فلزی تولید شده که مقاومت آرماتور را افزایش می دهند.
در روش میکروآلیاژی، شمش آهن بعد از انجام عملیات روی آن، در دمای محیط سرد می شود که این سرد شدن تدریجی باعث افزایش مقاومت میلگرد می شود. خواص مکانیکی و مشخصات شیمیایی آن نیز، از سطح بیرونی تا مرکز، یکسان بوده و مقاومت بهتر و یکنواخت تری در موقع زلزله از خود نشان می دهد. این خاصیت باعث شده تا از میلگرد های تولیدشده به روش میکروآلیاژی یا آلیاژسازی، بیشتر در مناطق زلزله خیز استفاده گردد.
کلام آخر
با توجه نقش اساسی میلگرد در ساختمان ها باید در خرید آن بسیار هوشمندانه عمل کرد. از این رو ما در این مقاله سعی کردیم تمام اطلاعات لازم در خصوص روش های تولید انواع میلگرد از جمله ساده و آجدار و همچنین مناسب ترین روش های این محصول برای کاربرد های مختلف را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
در نهایت شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص میلگرد و استعلام قیمت آن با شماره 6630300_021 تماس حاصل فرمایید و از مشاوره ریگان پیش از فروش کارشنانسان ما نیز بهره مند شوید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.